Al-Zukhruf, 43: ayat 58

Dan mereka berkata, “Manakah yang lebih baik, tuhan-tuhan kami atau dia (Isa)?” Mereka tidak memberikan (perumpamaan itu) kepadamu melainkan dengan maksud membantah sahaja, sebenarnya mereka adalah kaum yang suka bertengkar.

(43:58)

Tertarik dengan penjelasan di bahagian bawah tafsir ini. Ayat 57 dan 58 Surah Al-Zukhruf ini menceritakan kejadian sewaktu Rasulullah membacakan di hapadan orang-orang Quraisy ayat;

“Sesungguhnya kamu dan yang kamu sembah selain Allah adalah kayu bakar jahanam.” (Al-Anbiya’, 21: 98)

Seorang Quraisy, Abdullah bin Az-Zab’ari bertanya kepada Rasulullah, adakah Isa yang menjadi sembahan Nasrani juga akan turut dibakar? Rasulullah terdiam dan mereka mentertawakannya – lalu bertanya lagi yang mana lebih baik, Nabi Isa atau sembahan-sembahan mereka tersebut.

Jadi, Allah menekankan dalam ayat 58 (surah Al-Zukhruf) ini, yang pertanyaan mereka hanyalah untuk mencari perbantahan sahaja. Bukanlah untuk mencari kebenaran. Sinis dan bijak cara mereka menentang, mereka sanggup berbuat apa sahaja untuk menentang dakwah Islam. Benarlah hidayah itu hanya milik yang Maha Memiliki langit dan bumi. Mohon tidak tergolong dalam golongan yang Allah tutup rapat pintu hatinya, dan syukur kerana masih ada sekelumit cahaya ihsan daripadaMu ya Rahim.

Nabi Isa a.s. tidak mengetahui bahawa dia disembah, dan tidak redha dijadikan sembahan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s